Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: zaterdag 2 november 2013
Bron: Actueel Nieuws
Arnold Hoogendorp is de winnaar van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2013. Dit werd vanmiddag bekend gemaakt in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Hoogendorp heeft 75 fotografen achter zich gelaten die samen maar liefst 220 foto’s inzonden. Naast een geldprijs van € 7.500 wordt zijn winnende foto - samen met de andere genomineerde foto’s - tentoongesteld tijdens de expositie Vormen van Verdraagzaamheid. Religieuze (in)tolerantie in de Gouden Eeuw. De tweejaarlijkse kunstprijs is een initiatief van Museum Catharijneconvent en de Vermeulen Brauckman Stichting. Al enige tijd bundelen zij hun krachten om beeldend kunstenaars te stimuleren werk te maken met een religieus thema. Dit jaar stond de prijs geheel in het teken van fotografie; de foto’s verbeelden kunstzinnige interpretaties van het voor de samenleving zo relevante thema ‘verdraagzaamheid’.
Winnende foto
De foto van Arnold Hoogendorp verbeeldt volgens de vakjury het thema op een subtiele, speelse en ludieke wijze. En meer dan dat: hij geeft commentaar op wat ruimte eigenlijk impliceert. Ruimte is immers niet grenzeloos, maar ontstaat in beslotenheid. Het gevoel van grenzeloosheid is blijvend verbonden aan het overschrijden van de beperking, het kader. Het is een gelaagd beeld, vol referenties aan de kunstgeschiedenis: De Stijl en Mondriaan, maar ook Pieter Saenredam, meesters van strak omlijnde vormen. We zien verwijzingen naar de schilderkunst, het belang van compositie, het spel van het evenwicht, van licht versus donker. Tegelijkertijd snijdt Hoogendorps foto het onderwerp met een zekere distantie aan. De vrijheid die wordt verbeeld, blijft abstract. De invulling daarvan is aan de kijker. Daarmee past de afbeelding niet alleen goed bij het thema, maar ook bij de tentoonstelling Vormen van Verdraagzaamheid, waarin keuzevrijheid in geloof en overtuiging het leidende thema is.
Vormen van Verdraagzaamheid
De tentoonstelling Vormen van Verdraagzaamheid vertelthet verhaal van de religieuze (in)tolerantie in de Gouden Eeuw. Sinds Willem van Oranje ‘vrijheid van geweten’ tot een van zijn strijdpunten maakte, beschouwen we onszelf als een tolerant volk. Maar is dat eigenlijk wel zo?Indrukwekkende schilderijen van grote meesters uit de bloeiperiode van de Noord-Nederlandse schilderkunst en prachtige kunstvoorwerpen geven antwoord op de vraag: hoe tolerant was Nederland? Vormen van Verdraagzaamheid. Religieuze (in)tolerantie in de Gouden Eeuw is nog tot en met 5 januari 2014 te zien in Museum Catharijneconvent.
Vermeulen Brauckman Stichting
De Vermeulen Brauckman Stichting heeft als specifiek doel initiatieven (financieel) te steunen die op een ongewone en/of verrassende wijze de tekst van de Bijbel onder de aandacht brengen van een groter publiek. Door het uitreiken van de kunstprijs wil de stichting het ontstaan stimuleren van eigentijdse kunstwerken die op een herkenbare manier verwijzen naar tekstgedeelten uit de Bijbel. Dit jaar is dat de psalmtekst ‘U geeft mijn voeten de ruimte’. http://www.vermeulenbrauckman.nl