Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

De ruimte trilt een pennenstreek Gemeentemuseum Den Haag

Datum: dinsdag 1 oktober 2013

Bron: Actueel Nieuws

1 oktober 2013 -

Gedreven vanuit een tomeloze nieuwsgierigheid schrijft Joost Zwagerman al decennia lang met een bevlogen pen over beeldende kunst. Ter gelegenheid van de 50e verjaardag én een nieuwe publicatie van deze, naar eigen zeggen ‘ongeneeslijke kunstliefhebber’, presenteert het Gemeentemuseum Den Haag een unieke tentoonstelling waarbij zijn liefde voor woord en beeld samenkomen. In De ruimte trilt een pennenstreek ontstaat er een intrigerende dialoog tussen de poëzie van Zwagerman en het werk van bevriende kunstenaars Pieter Bijwaard en Harald Vlugt.

Zoeken, proberen, aftasten, combineren en schrappen. Vanuit een nauwe vriendschap reageren de kunstenaars op het poëzie van Joost Zwagerman en vice versa. Over de bijzondere samenwerking zegt Pieter Bijwaard: “Een kunstenaar die met een dichter samenwerkt is opvallend zonder op te willen vallen, is uitgesproken zonder te verlangen naar het hoogste woord”. Speciaal voor de tentoonstelling maakte Vlugt twee nieuwe collagewerken waarmee hij reageert op gedichten die Joost Zwagerman schreef over het kijken naar kunst. In de vitrines worden te midden van de kunstwerken en gedichten de boeken getoond die Zwagerman de afgelopen jaren maakte met de twee kunstenaars.

Joost Zwagerman (1963) publiceerde meer dan vijfentwintig boeken waaronder de romans Vals licht, De buitenvrouw en Gimmick! Zijn essaybundel Transito bereikte de shortlist van de AKO Literatuurprijs. In 2011 verscheen zijn boek Alles is gekleurd waarin een verzameling fijnzinnige observaties over beeldende kunst voor het eerst gebundeld is. Een jaar later zag zijn veel geprezen boek Kennis is geluk het licht. Zijn persoonlijke contacten met beeldend kunstenaars resulteerde in de afgelopen jaren in een groot aantal bibliofiele uitgaven, waarin beeld en tekst samenkomen. In 2008 ontving Joost Zwagerman de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre. Na aanleiding van die prestigieuze prijs ontstond het idee om de samenwerkingsverbanden met beeldend kunstenaars in het boek ‘Beeld verplaatst’ 2011, te bundelen.

In het werk van Pieter Bijwaard (1955) is het zichtbaar dat hij telkens nieuwe wegen inslaat. Zijn signatuur is er echter altijd in te herkennen. Sinds medio jaren zeventig werkt de kunstenaar op een enkele uitzondering na, op één papierformaat: 32,5 x 25 cm. Die enkele uitzondering is zijn ‘magnum opus’ Frequenties (2009-2010) een vijf luik opgebouwd uit 42.525 met de hand geponste en beschilderde puzzelstukjes die voor het eerst in een museum wordt getoond. De tekeningen van Bijwaard getuigen van een stille kracht. Die kracht lijkt te zijn ontstaan door de toewijding waarmee hij zijn tekeningen maakt. Zijn voorliefde voor papier resulteerde bovendien in tientallen bijzondere kunstenaarsboeken die zowel een wezenlijk als een karakteristiek bestanddeel vormen van zijn uitgebreide oeuvre.

Harald Vlugt (1957) kreeg zijn bekendheid door zijn minutieuze fotocollages en monumentale sculpturen, die hij veelal voor openbare ruimtes in binnen- en buitenland maakte. Vanuit een indrukwekkend papieren beeldarchief werkt Vlugt zorgvuldig aan zijn collages. Met een speelse verbeeldingskracht en vakmanschap knipt en plakt hij die tot een compact surrealistisch geheel. Door middel van nieuwe digitale technieken ziet Vlugt eindeloze mogelijkheden om zijn intieme collages zodanig te vergroten dat deze in monumentale openbare ruimtes toepasbaar zijn.

De nieuwe publicatie Americana, omzwervingen in de Amerikaanse cultuur van Joost Zwagerman verschijnt vanaf 30 oktober bij Uitgeverij De Arbeiderspers. Paperback - 2 delen in cassette | ISBN 978-90-295-8856-0 | € 49,95 | Pagina’s 1216 |e-book |ISBN 978-90-295-9236-9 | CAP € 19,99

Exclusief in de museumwinkel is tijdens de tentoonstelling de nieuwe uitgave ‘Inwaarts’ van Joost Zwagerman en Pieter Bijwaard verkrijgbaar.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu