Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Geen onderzoek meer in zaak-Anass

Datum: dinsdag 30 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

30 juli 2013 -
WASSENAAR - Justitie gaat geen aanvullend onderzoek doen naar de dood van Anass. Dat laat het Openbaar Ministerie weten aan Omroep West. De 13-jarige jongen uit Wassenaar heeft volgens justitie zelfmoord gepleegd. Zijn moeder gelooft daar niet in en deed daarom aangifte. Maar daarin zitten geen nieuwe aanwijzingen voor het tegendeel, zegt het OM.

Anass werd in februari dood gevonden in een stukje bos in Wassenaar. Justitie gaat ervan uit dat hij zelf een eind aan zijn leven maakte. Daarnaast concludeerde het OM na maanden onderzoek dat de jongen intens werd gepest, onder meer op school.

Een maand geleden presenteerde de officier van justitie de onderzoeksresultaten aan de moeder en het tweelingzusje van Anass. Diezelfde dag liet de moeder weten dat alsnog aangifte is gedaan van moord of doodslag. Volgens de moeder zijn er aanwijzingen dat Anass door een misdrijf om het leven is gekomen. Maar justitie laat nu dus weten in de aangifte geen nieuwe aanwijzingen te zien.

07-02-2013 | 18:08

WASSENAAR - Het lichaam dat donderdagochtend in een bos in Wassenaar is gevonden, is van de vermiste Anass Aouragh. Dat heeft de politie donderdagavond bevestigd. De 13-jarige jongen werd sinds woensdagavond vermist.

De politie kan op dit moment nog niets zeggen over de doodsoorzaak, maar 'op dit moment is het nog niet mogelijk een misdrijf uit te sluiten'. Medewerkers van de forensische opsporing hebben de hele dag onderzoek gedaan op en rond de locatie waar het lichaam werd aangetroffen.

Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar reageerde geschokt op het nieuws. 'Ik ben geschokt en ontdaan over het tragische nieuws en leef mee met de familie.' Anass ging woensdagavond folders rondbrengen op zijn fiets, maar kwam niet terug. Zijn fiets werd woensdagavond al gevonden.

27-06-2013 | 11:46

WASSENAAR - De 13-jarige Anass Aouragh uit Wassenaar heeft zelfmoord gepleegd. Dat blijkt uit onderzoek van het Openbaar Ministerie, dat nu is afgerond. Anass werd intens gepest op het Adelbert College, staat in het onderzoeksrapport.

De 13-jarige Anass werd zowel tijdens als buiten schooltijd gepest. 'Anass werd onder meer uitgemaakt voor homo, er werd met brood en flesjes naar hem gegooid, zijn fietszadel werd bespuugd en hij werd vastgepakt en in de hoek geduwd', schrijft het OM.

Sommige getuigen zeggen dat op de dag van zijn zelfmoord nog tegen hem zou zijn gezegd: 'Waarom pleeg je geen zelfmoord, iedereen haat jou.' Maar volgens anderen is dit niet, of minder stellig gezegd.

Geen directe link zelfmoord en pesten

Een directe link tussen het pesten en de zelfmoord is volgens het Openbaar Ministerie niet te leggen. 'Hoe triest deze bevindingen ook zijn, op grond van het onderzoek kan geen causaal verband worden gelegd tussen deze pesterijen en de latere dood van Anass.' Van het aanzetten tot zelfmoord, wat strafbaar is, is volgens het OM dan ook geen sprake.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het Adelbert College op de hoogte was van de pesterijen en dat er actie is ondernomen, maar de pesters bleven doorgaan. Het OM heeft de school op de hoogte gesteld van de onderzoeksresultaten, zodat het Adelbert College ermee aan de slag kan. Ook de Onderwijsinspectie heeft het onderzoeksrapport gekregen.

27-06-2013 | 14:41

WASSENAAR - De moeder van de 13-jarige Anass Aouragh uit Wassenaar heeft vorige week aangifte gedaan van moord of doodslag. Volgens haar zijn er toch voldoende aanwijzingen dat haar zoon door een misdrijf om het leven is gekomen. De advocaat van de vrouw laat weten dat de moeder van Anass twee onafhankelijke pathologen heeft benaderd. Volgens hen zouden de voorlopige bevindingen van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut wijzen op een misdrijf, aldus de advocaat van de moeder.

Het Openbaar Ministerie liet juist donderdagochtend weten dat het onderzoek naar de dood van de 13-jarige jongen is afgerond. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd. De moeder van Anass heeft de officier van justitie gevraagd het onderzoek nog niet te sluiten.

Vermissing

Anass Aouragh werd op donderdag 7 februari gevonden in een bos in Wassenaar. Hij kwam de avond ervoor niet thuis na het rondbrengen van folders. Zijn fiets werd diezelfde avond al teruggevonden op de Katwijkseweg in Wassenaar.

27-06-2013 | 16:00

WASSENAAR - Het Adelbert College in Wassenaar, waar Anass Aouragh op school zat, is 'zeer diep geraakt' door de laatste ontwikkelingen rond de zelfmoord van de jongen.

In een reactie schrijft de directeur: 'De dood van Anass heeft diepe indruk gemaakt op onze leerlingen, op mij en alle medewerkers van het Adelbert College, en doet dat nog dagelijks. Zoals eerder gemeld hebben we naar beste vermogen volgens het bestaande pestprotocol gehandeld.'

Verder zegt de school geraakt te zijn door de conclusies die het Openbaar Ministerie donderdag publiceerde. 'We willen graag samen met de Onderwijsinspectie grondig terugkijken op de gehele periode, het bestaande beleid inzake pesten en de uitvoering daarvan.'

Pesten

De jongen werd volgens justitie intens gepest op het Adelbert College. Dat gebeurde tijdens en buiten schooltijd. 'Anass werd onder meer uitgemaakt voor homo, er werd met brood en flesjes naar hem gegooid, zijn fietszadel werd bespuugd en hij werd vastgepakt en in de hoek geduwd.'


Lees hier de complete verklaring van het Adelbert College:

Het Adelbert College heeft kennisgenomen van het persbericht van het openbaar ministerie over het overlijden van onze leerling Anass Aouragh. Dat bericht raakt ons zeer diep.

Het is goed dat er na zo’n lange periode van onzekerheid voor de familie en voor de schoolgemeenschap nu meer duidelijk is.

Het blijft verschrikkelijk je kind, je broer te verliezen.

We leven mee met de familie en begeleiden zijn zusje, dat hier op school zit, zo goed mogelijk.

De dood van Anass heeft diepe indruk gemaakt op onze leerlingen, op mij en alle medewerkers van het Adelbert College, en doet dat nog dagelijks.

Zoals eerder gemeld hebben we naar beste vermogen volgens het bestaande pestprotocol gehandeld.

We zijn zeer geraakt door de conclusies van het Openbaar Ministerie en we willen graag samen met de Onderwijsinspectie grondig terugkijken op de gehele periode, het bestaande beleid inzake pesten en de uitvoering daarvan.

27-06-2013 | 17:24

WASSENAAR - De verwondingen die de vader van Anass bij zijn zoon heeft gezien, laten zich 'goed verklaren' en wijzen niet op een misdrijf. Dat zegt Wouter Bos, persofficier van justitie, tegen Omroep West. Volgens Bos zijn de plekken die de vader gezien denkt te hebben hoogstwaarschijnlijk pas na het overlijden van de jongen opgetreden. 'Er is door een patholoog sectie verricht en die heeft de zaken die de vader meent te hebben gezien niet geconstateerd.' De vader van Anass is er vanaf februari al van overtuigd dat zijn zoon is vermoord. 'Iemand die zelfmoord gaat plegen, denkt daar natuurlijk over na. En op een gegeven moment komt hij in het bos en denkt hij oh, ik ga zelfmoord plegen? Dat is flauwekul.'

Plekken in de hals van Anass

Mohamed Aouragh zei in een verklaring dat familieleden van het slachtoffer afdrukken van vingers op de hals hebben gezien die er op wijzen dat er sprake zou zijn van moord. De hypothese dat Anass zelfmoord heeft gepleegd, zou dus ongegrond zijn. Maar justitie spreekt dat tegen.

Zoekactie zonder succes

Hoe het kan dat de 13-jarige jongen niet op de avond van de vermissing is gevonden, kan Wouter Bos van het Openbaar Ministerie niet exact zeggen. 'Er is natuurlijk die avond al gezocht en het is helemaal de vraag hoelang hij daar al heeft gelegen en of hij niet of wel is gemist.'Er is gereconstrueerd of dat tijdens de zoekactie is gebeurd, maar 'zolang je niet weet op welk tijdstip iemand daar heeft gelegen, dan weet je ook niet of er iets over het hoofd is gezien', zegt Bos.

Tijdstip van overlijden

Volgens het Openbaar Ministerie was het moment dat Anass overleed lastig te achterhalen doordat hij buiten heeft gelegen. Wouter Bos: 'De buitentemperatuur is niet constant en dan kun je ook niet goed terugrekenen naar hoe laat iemand is overleden.'

Bron: Omroep West

Fotobron: Politie.nl


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu