Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Ziekenhuizen maken zich op voor mazelen epidemie

Datum: dinsdag 23 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

23 juli 2013 -

De Isala Klinieken in Zwolle en het Röbcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg maken zich op voor een mogelijke mazelenepidemie. Dat gebeurt volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM, het Rijks Instuituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De maatregelen zijn gericht op preventie van de besmetting van medewerkers en patiënten. Medewerkers op risicovolle afdelingen moeten ingeënt zijn en patiënten wordt gevraagd hun bezoek in te lichten. Volgens woordvoerder Nauta van de Isala Klinieken wordt een mogelijke epidemie aan het begin van van het schooljaar verwacht, als iedereen terug is van vakantie en de kinderen elkaar op school tegenkomen.

Vrijwillig inenten of ander werk
Isala Klinieken vraagt medewerkers van 48 jaar en jonger op risicovolle afdelingen om zich alsnog te laten inenten als dat nog niet is gebeurd of als ze nooit mazelen hebben gehad. Het gaat om afdelingen als spoedeisende hulp, de long- en de kraamafdeling.

Morgen al start het vaccinatieschema voor de medewerkers. het is nog onbekend om hoeveel mensen het gaat. Medewerkers die niet mee willen doen worden getest op anti-stoffen. Als die niet aanwezig zijn, wordt er tijdelijk ander werk voor ze gezocht.

Andere ziekenhuizen wachten af
De andere ziekenhuizen in Overijssel zijn alert maar hebben nog geen concrete actie ondernomen. 'Het is voorlopig nog een zaak voor de GGD', aldus de woordvoerder van het Deventer Ziekenhuis.

11-7-2013 | 17:35

De mazelen zijn ook opgedoken in Overijssel. Volgens een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat het om een besmetting in de gemeente Wierden. Een woordvoerster van de GGD Twente zegt dat het gaat om een 'mogelijke besmetting' en meldt dat daar volgende week pas duidelijkheid over gegeven kan worden.

Kind uit Wierden, op school in Vriezenveen

Het zou gaan om een basisschoolleerling uit Wierden, die in Vriezenveen naar school gaat. De GGD Twente wil niet melden om welke school het gaat. Naast een sterk vermoeden van besmetting bij dit ene kind zijn er in de omgeving van het kind nog tien kinderen met soortgelijke klachten.

De afgelopen week is het aantal meldingen van mensen die besmet zijn met de mazelen gestegen naar 321. Vorige week ging het nog om 230 gevallen. Volgens het RIVM ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk nog veel hoger. Vooral in de regio Zeeland is het aantal besmettingen opvallend veel toegenomen.

Epidemie in de 'bible belt'

De mazelenepidemie concentreert zich in de zogeheten 'bible belt'. Daar wonen veel mensen van reformatorische gezindte die, vanwege hun geloof, vaak afzien van vaccinatie. Bijna alle mensen die besmet zijn, zijn niet gevaccineerd tegen mazelen.

De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken in het gezicht, later vlekken over het hele lichaam en rode ogen. Meestal gaat de ziekte na één tot twee weken vanzelf weer over. In sommige gevallen kan mazelen leiden tot long- en hersenontsteking.

12-7-2013 | 23:34

Komende week krijgen 6000 kinderen van 6 tot 14 maanden een uitnodiging voor een extra vaccinatie tegen mazelen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten vanwege de mazelenepidemie in regio's met een lage vaccinatiegraad. Dat is vrijdag bekendgemaakt door het RIVM.

Normaal krijgen kinderen als ze 14 maanden zijn de BMR-vaccinatie aangeboden - tegen bof, mazelen en rodehond. De extra BMR-vaccinatie wordt nu dus eerder, vanaf de leeftijd van 6 maanden, aangeboden. Het gaat om kinderen in gemeenten waar minder dan 90 procent van de kinderen tegen mazelen is ingeënt. Zij krijgen een uitnodiging thuisgestuurd.

Het aantal meldingen van mensen die besmet zijn met de mazelen, is inmiddels gestegen tot boven de 320. Op een school in Vriezenveen zijn vijf gevallen bekend. De mazelenepidemie concentreert zich in de zogeheten biblebelt. Daar wonen veel mensen van reformatorische gezindte die vanwege hun geloof vaak afzien van vaccinatie. Bijna alle mensen die besmet zijn - vooral kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud - zijn niet gevaccineerd tegen de ziekte, meldde het RIVM al donderdag.

Ook kinderen die om welke reden dan ook niet zijn ingeënt, kunnen de vaccinatie alsnog halen. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die horen tot de reformatorische gezindte kunnen, waar ze ook wonen, ook de inenting krijgen, bij consultatiebureau of GGD.

13-7-2013 | 21:24

Vakantieorganisaties voor mensen van gereformeerde gezindte nemen maatregelen om de verspreiding van mazelen tegen te gaan. Een aantal van deze organisaties heeft een brief gestuurd naar ouders waarin wordt afgeraden om kinderen op zomerkamp te sturen als ze een risico lopen. Dat meldt de NOS.

Reisorganisatie VakanZ stuurde zo'n brief, net als de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. In de brief aan duizenden deelnemers van de zomerkampen wordt geschreven dat jongeren die niet zijn ingeënt, of jongeren die geen mazelen hebben gehad maar wel in aanraking zijn geweest met een geval van mazelen, sterk wordt afgeraden deel te nemen aan een reis of kamp.

Niet inenten

De afgelopen weken is er een mazelenepidemie uitgebroken in Nederland, vooral in de biblebelt. Omdat veel reformatorische christenen op vakantie gaan met de Jeugdbond en VakanZ, hebben juist deze organisaties hun klanten ingelicht. Reformatorische christenen laten zich veelal niet inenten tegen mazelen, uit geloofsovertuiging.

Verplichten

Eerste Kamerlid en oud-hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis, zei vandaag tegen de NOS dat zij vindt dat er gekeken moet worden of ouders verplicht kunnen worden om hun kinderen in te laten enten tegen mazelen. "Het kan toch niet zo zijn dat iets dat met zo weinig inspanning voorkomen kan worden, gewoon plaatsvindt."

17-7-2013 | 16:01

Inmiddels hebben acht leerlingen van de reformatorische school in Vriezenveen mazelen. Dat heeft de GGD Twente bekendgemaakt. Vorige week was er een sterk vermoeden dat één leerlingen de besmettelijke kinderziekte zou hebben.

Onderzoek heeft uitgewezen dat acht leerlingen van de reformatorische Johannes Bogermanschool in Vriezenveen die ziek thuis zijn met mazelen zijn besmet. De basisschooldirecteur meldde vorige week al dat meer leerlingen ziek waren, onder wie vier van zijn eigen kinderen. Om principiële redenen zijn de meeste kinderen van de Johan van Boogerdschool niet ingeënt. De kinderen van het schoolhoofd ook niet.

"Als mijn kinderen ziek worden, dan is dat de wil van God", zo zei directeur Kok in een uitzending van TV Oost. De GGD Twente probeert de omvang van de uitbraak van mazelen in kaart te brengen. In Rijssen-Holten hebben ouders een brief gehad waarin wordt opgeroepen hun kinderen te laten inenten. Dat is gebeurd omdat de inentingsgraad laag is. Volgens een GGD-woordvoerster is er op dit moment nog nauwelijks gehoor gegeven aan die oproep.

19-7-2013 | 17:18

De campagne om ouders te overtuigen hun kinderen toch in te laten enten tegen mazelen, lijkt effect te hebben. Bij de GGD Twente hebben zich ouders uit Rijssen-Holten en Vriezenveen gemeld. Het zijn ouders die uit geloofsovertuiging normaal gesproken er voor kiezen hun kinderen niet in te laten enten.

Ouders in Rijssen-Holten en Vriezenveen hebben een oproep in de bus gekregen om hun kroost toch te laten vaccineren tegen de kinderziektes: bof, mazelen en rode hond. Meerdere ouders hebben gehoor gegeven aan de oproep. Exacte aantallen kan de GGD nog niet noemen.

"Wil van God"

Ook sommige ouders van leerlingen van de Johannes Bogermanschool in Vriezenveen, waar acht kinderen mazelen hebben, hebben alsnog hun kinderen een prik laten geven. Directeur Kok van de reformatorische basisschool in Vriezenveen heeft begrip voor ouders die blijven weigeren hun kinderen te laten vaccineren. "Het is de wil van God", zei hij vorige week bij TV Oost. Vier van z'n eigen kinderen hebben verschijnselen van mazelen gekregen.

Vakantie vieren

Bij de GGD Twente zijn ook reacties binnengekomen van ouders die zich afvragen of het verstandig is vakantie te vieren in gebieden waar de mazelen zijn uitgebroken. De GGD adviseert bij twijfel contact met deze instantie op te nemen.

Bron: RTV Oost


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu