Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Extra vaccinatie mazelen risicogroepen

Datum: dinsdag 25 juni 2013

Bron: Actueel Nieuws

25 juni 2013 -

In een aantal gemeenten met een lage vaccinatiegraad (onder 90 procent) komt op dit moment mazelen voor. Naar verwachting zal dit virus zich de komende tijd verder verspreiden in deze regio. Kinderen die een verhoogd risico hebben om met mazelen besmet te raken krijgen een extra vaccinatie tegen mazelen aangeboden. Dat heeft de minister van VWS vandaag bekend gemaakt. Over het algemeen is de Nederlandse bevolking goed beschermd tegen mazelen dankzij vaccinatie of door het doormaken van de ziekte.

Uitbraak

Sinds eind mei is er sprake van een uitbraak van mazelen in gebieden met een lage vaccinatiegraad. In deze regio wonen veel mensen die behoren tot de reformatorische gezindte en zich om religieuze redenen niet laten inenten. Omdat in deze gebieden relatief veel kinderen niet beschermd zijn tegen mazelen, is het waarschijnlijk dat de ziekte zich de komende tijd hier verder verspreidt.

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint plotseling met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Enkele dagen tot een week daarna ontstaan de rode vlekjes. Soms krijgen mazelenpatienten middenooronsteking of longontsteking. Een weinig voorkomende complicatie is hersenontsteking. In zeldzame gevallen (1 op de 1000) overlijden patienten aan mazelen. Er bestaat geen behandeling tegen mazelen maar de meeste patienten genezen volledig. Vaccinatie biedt goede bescherming tegen de ziekte. Sinds 1 januari 1976 is de vaccinatie tegen mazelen opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Extra vaccinatie

Afgelopen week is het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM samengekomen en heeft de minister geadviseerd om kinderen met een verhoogd risico op besmetting met mazelen een extra vaccinatie aan te bieden. Het gaat hierbij om kinderen tussen 6 en 14 maanden oud, die mogelijk in contact komen met mazelenpatienten. Vanaf 14 maanden krijgen alle kinderen een inenting tegen mazelen aangeboden binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Voor 6 maanden kunnen kinderen nog niet ingeent worden tegen mazelen. De minister heeft het advies van het OMT overgenomen. De volgende groepen kinderen worden uitgenodigd voor een extra vaccinatie:

* Kinderen van 6 tot 14 maanden die wonen in gemeenten waar minder dan 90% van de kinderen tegen mazelen ingeent zijn. Zij krijgen een uitnodiging voor vaccinatie half juli thuisgestuurd
* Kinderen van 6 tot 14 maanden die behoren tot de reformatorische gezindte, ongeacht hun woonplaats. Zij worden voor vaccinatie uitgenodigd via hun eigen kanalen.

Voor kinderen met een hoog risico op blootstelling aan mazelen weegt het positieve aspect van snelle bescherming op tegen het negatieve aspect van mogelijk lagere hoeveelheden afweerstoffen tegen mazelen op de lange termijn. Vandaar dat een extra BMR wordt aangeboden aan een beperkte groep kinderen in de regio met lage vaccinatiegraad. Als er geen direct risico is om mazelen op te lopen, geeft vaccinatie op de leeftijd van 14 maanden optimale bescherming.

Inhaalvaccinatie

Kinderen die niet beschermd zijn tegen mazelen omdat ze de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma niet hebben gehaald, wordt geadviseerd om deze alsnog te halen. Voor kinderen tussen 1 en 4 jaar kunnen de ouders contact opnemen met hun consultatiebureau. Voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar kunnen ouders hiervoor terecht bij de organisatie voor jeugdgezondheidszorg in hun regio.

Bron: Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu