Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Koningin Maxima opent borstkankerziekenhuis

Datum: donderdag 4 april 2013

Bron: Actueel Nieuws

4 april 2013 -

Majesteit Koningin Maxima opent donderdag 23 mei 2013 het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven.

Vanaf 15 april kunnen de eerste patiënten terecht in het nieuwe - en enige - ziekenhuis in Nederland dat uitsluitend borstkanker behandelt: het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. De officiële openingsceremonie van het borstkankerziekenhuis is donderdag 23 mei 2013. Waarom is een borstkankerziekenhuis van belang en hoe werkt zo’n gespecialiseerd borstkankerziekenhuis?

Belang borstkankerziekenhuis
In Nederland krijgen elk jaar 13.000 (1 op de 8) vrouwen borstkanker. Borstkankerzorg wordt steeds complexer. Door steeds meer diagnostische mogelijkheden zoals MRI maar ook DNA-onderzoek herkennen specialisten steeds meer typen borstkanker. Om correct te diagnosticeren en behandelen moet een arts veel patiënten zien en altijd multidisciplinair werken. Alleen zo kan persoonlijke gezondheidszorg geleverd worden. Volgens de Europese richtlijn moet een ziekenhuis minimaal 150 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar behandelen in een multidisciplinair team om goede zorg te bieden. Ook Borstkankervereniging Nederland (BVN) en de verzekeraars hanteren minimumeisen voor borstkankerzorg. Natuurlijk voldoet het Alexander Monro Ziekenhuis aan deze eisen en gaat hierin vaak nog een stap verder.

Organisatie speciale borstkankerzorg

Patiënten worden in het nieuwe borstkankerziekenhuis altijd gezien en besproken door een multidisciplinair behandelteam, volledig gespecialiseerd in borstkanker. De patiënt staat centraal en krijgt tijdens de behandeling altijd dezelfde arts en mammacare-verpleegkundige. Het Alexander Monro Ziekenhuis hield meer dan 100 interviews met (ex)-patiënten en hun partners. Zij vertelden hoe de borstkankerzorg in hun ogen nog beter zou kunnen worden. Dat was de basis voor de inrichting van het ziekenhuis en de zorgprocessen.

Nieuwste apparatuur
Het Alexander Monro Ziekenhuis behandelt volgens de nieuwste behandelmethoden en beschikt over de beste apparatuur zoals de 3Tesla MRI voor mammadiagnostiek van Siemens. Hiermee wordt de aard en positie van de tumor nauwkeurig vastgesteld. Er is 17.000 kilo beton in de vloer gestort om het plaatsen mogelijk te maken. Omdat deze MRI 100% beschikbaar is voor borstkankerzorg zijn er geen wachttijden. Verder werkt het ziekenhuis met een 3D-echografiesysteem en een 3D tomosynthese mammograaf. De combinatie van deze 3D-beelden versnelt de opsporing van borstkanker, ook bij patiënten met dicht klierweefsel of borstimplantaten. Daardoor kan de - vaak als lastig ervaren - bioptie beter worden gepland en uitgevoerd. Jan van Bodegom, oprichter en chirurg van het Alexander Monro Ziekenhuis: “Het is voor ons als artsen een enorme vooruitgang dat we ongelimiteerd gebruik kunnen maken van deze beeldvormende apparatuur. Zowel vóór als tijdens de operaties. Daarmee kunnen we nauwkeuriger werken en verhogen we de kans op een goede afloop. En vooral kunnen we ervoor zorgen dat niemand langer wacht dan echt nodig is”.

Over het Alexander Monro Ziekenhuis - hét borstkankerziekenhuis
Het Alexander Monro Ziekenhuis (Bilthoven) is het eerste ziekenhuis dat zich uitsluitend richt op borstkankerzorg: snel-diagnostiek, operatie en reconstructie, chemotherapie, nabehandeling en psychosociale zorg is allemaal in het ziekenhuis aanwezig. Niemand hoeft onnodige angst, zorgen of wachttijd te ervaren en iedereen krijgt bij het Alexander Monro Ziekenhuis snel zekerheid over diagnose, behandelplan of operatie. De maximale capaciteit van het nieuwe centre of excellence is 2000 patiënten met borstkanker per jaar. Chirurg Jan van Bodegom nam initiatief tot het nieuwe ziekenhuis omdat borstkankerzorg in Nederland nog beter kan: op maat georganiseerd, volledig rondom de patiënt. Eén ziekenhuis waarin alle artsen en verpleegkundigen in een multidisciplinair team zich richten op dezelfde aandoening: borstkanker.

Borstkankerzorg wordt steeds meer hoog-complexe zorg. Door steeds meer diagnostische mogelijkheden zoals MRI maar ook DNA-onderzoek herkennen specialisten steeds meer typen borstkanker. Voor correcte diagnose en behandeling moet een arts veel patiënten zien en altijd multidisciplinair werken. Alleen zo kan persoonlijke gezondheidszorg geleverd worden. Het Alexander Monro Ziekenhuis zal aan alle kwaliteitseisen voor goede borstkankerzorg voldoen zoals gehanteerd door BVN, Nabon, de Eusoma en de zorgverzekeraars. Daarin gaat het ziekenhuis vaak nog een stap verder. Als voorbeeld: Borstkanker Vereniging Nederland wil een wekelijks multidisciplinair overleg waarin elke patiënt wordt besproken. Het Alexander Monro gaat dit elke dag doen. www.alexandermonro.nl

Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.

Actueel Nieuws Nederland

Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu