Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Sociaal leven bijstand vrijwel onmogelijk

Datum: dinsdag 5 maart 2013

Bron: Actueel Nieuws

5 maart 2013 -

Gezinnen met kinderen die van de bijstand rond moeten komen, hebben bijna geen geld voor sociale participatie. Een gezin met twee kinderen heeft per maand na aftrek van de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven zo'n vijf euro over voor kadootjes, sporten en uitgaan. Dit blijkt uit cijfers die het Nibud op een rij heeft gezet voor het Nibud Budgethandboek 2013. Een jaarlijks terugkerend naslagwerk voor onder andere beleidsmedewerkers van overheden dat objectieve informatie over bestedingspatronen van particuliere huishoudens bevat. Het Nibud ziet dat er de afgelopen vijf jaar nog nooit zo weinig ruimte in het budget van bijstandsgerechtigden is geweest. 

Maandelijks vijf euro voor sporten en verjaardagen 
In 2008 had een gezin met 2 kinderen nog 7% (121 euro) van het totale budget over voor sociale participatie. Nu is dat 0,3% (5 euro). Dit betekent letterlijk, niet naar verjaardagen kunnen, geen geld om te sporten en de extra bijdragen voor schooluitstapjes niet kunnen betalen, of geen geld hebben voor andere onvermijdbare uitgaven. De bijstandsuitkering voor een stel met kinderen is even hoog als de uitkering voor een stel zonder kinderen (EUR 1256,-). De kosten van kinderen moet worden gedekt uit de kinderbijslag en het kindgebonden budget. 

In de praktijk blijkt deze ruimte niet voldoende om de extra uitgaven mee te dekken. Een gezin zou volgens het Nibud minstens EUR 244,- per maand kwijt zijn aan sociale participatie. Op basis van onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar sociale participatie heeft het Nibud een pakket samengesteld waarmee een minimale deelname aan de maatschappij mogelijk is. In het Budgethandboek 2013 is precies te lezen welke uitgaven daar allemaal onder vallen. 

Meer geld naar huur- energie en eigen risico zorgverzekering 
Het Nibud ziet dat vooral de vaste lasten en de reserveringsuitgaven zijn gestegen de afgelopen vijf jaar. Hierdoor gaat bij een stel met twee kinderen nu bijna 45% van het inkomen op aan de vaste lasten, 35% aan huishoudelijke uitgaven en 20% aan de reserveringsuitgaven. Het Nibud wijt deze stijgingen aan de verhoging van het verplicht eigen risico bij zorgverzekering en de hogere huur- en energiekosten. Hieronder een tabel waarin de verhoudingen tussen de verschillende uitgavenposten voor de afgelopen vijf jaar op een rij zijn gezet. 

Zorgen bij het Nibud over de kinderen 
Het aantal Nederlanders dat een minimuminkomen heeft groeit. Het Nibud maakt zich zorgen over hoe zij rondkomen. Het Nibud ziet dat het moeilijk is, men moet goed kunnen budgetteren, alle toeslagen aanvragen en niet voor hoge extra kosten staan zoals een schuld. Daarnaast is het belangrijk dat zij door de gemeente goed worden ondersteund. In de meeste gemeenten is er individuele bijzondere bijstand of categoriale bijstand mogelijk. Dat bedrag is onder andere bedoeld voor sociale participatie. 

Het Nibud maakt zich vooral zorgen om de gezinnen met kinderen. Omdat niet mee kunnen doen in de maatschappij van grote invloed is op hun verdere leven. Het aantal bijstandsuitkeringen lag eind 2012 op 325.000. Hierbinnen gaat het om 37.000 gezinnen. Het huishoudboekje van een gezin met twee kinderen met een minimuminkomen ziet er als volgt uit. 

Huishoudboekje van bijstandsgezin met 2 kinderen 
Soort post Bedrag (netto per maand) Achtergronden Inkomsten: EUR 1811,- incl. zorg-, huur- en vakantietoeslag, kindgebonden budget en kinderbijslag Uitgaven: Vaste lasten EUR 778,- kosten aan huur, gas, water licht, verzekeringen en tv, internet en telefoon Reserveringsuitgaven EUR 379,- Kleding, extra ziektekosten, inventaris en ouderhoud huis en tuin Huishoudelijke uitgaven EUR 649,- Voeding, schoonmaak, verzorging en vervoer 
Inkomsten-uitgaven= EUR 5,- Over voor: contributies, abonnementen, huisdieren, zakgeld, kadootjes e.d. 

Al 30 jaar lang huishoudfinancien in beeld 
Het is voor de 30ste keer dat het Nibud het Budgethandboek uitgeeft. Het boek bevat unieke cijfers die inzicht geven in de huishoudfinancien van Nederlanders. Het Nibud werkt met minimumvoorbeeldbegrotingen en referentiebedragen waardoor direct inzichtelijk wordt hoe continu veranderende regelingen van invloed zijn op ieders besteedbaar inkomen. Het Budgethandboek 2013 is daardoor een onmisbaar naslagwerk voor iedere professional die in zijn werk beslissingen neemt die van invloed zijn op de huishoudfinancien. 

Prijsinformatie 
Het Budgethandboek 2013 kost EUR 81,95. Het Budgethandboek is ook als abonnement verkrijgbaar, abonnees krijgen het boek ieder jaar automatisch toegestuurd. De abonnementsprijs voor 2013 is: EUR 68,45. 

© Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
1 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
2 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
3 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
4 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
4 jaar geleden via Ikvergelijk.nu