Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Toch nog een AH DC Cao voor de kerst?

Datum: maandag 17 december 2012

Bron: Actueel Nieuws

17 december 2012 -

Er bestaat geen discussie meer tussen AH en vakbonden over de werkgarantie. Duidelijk is toegezegd dat vrijwel iedere medewerker (met uitzondering van Nieuwegein helaas) een baan behoud op zijn eigen DC. En er komt fors budget voor scholing vrij om sterk te staan op de arbeidsmarkt. Een resultaat behoort dus toch nog tot de mogelijkheden volgende week. Voorwaarde: Alle partijen moeten nu de laatste stappen durven zetten. Verdere vertraging is onnodig. 

Belangrijke stappen 

Er zijn vier belangrijke stappen gezet afgelopen week: 
* In de werkgarantie staat nu expliciet: "medewerkers behouden werk bij de organisatiewijziging ten gevolge van uitbesteding of mechanisatie, en worden bij het vervallen van de huidige functie herplaatst in een andere functie." 

Zodra voor een site bekend is op welke datum de mededeling wordt gedaan, zal dit aan de vakbonden bekend gemaakt worden. En zodra voor een site duidelijk is dat deze mededeling pas na 1 januari 2018 kan worden gedaan, zal dit met de vakbonden besproken worden, en een passende datum worden vastgesteld. Er is dus geen harde einddatum meer gekoppeld aan de werkgarantie. 

* Mocht je bij wijze van uitzondering in een lager ingeschaalde functie terechtkomen, dan word je salaris niet lager. 


* Het uitgangspunt van Albert Heijn, dat vrijwel iedereen een baan behoud op hetzelfde DC (met uitzondering van LVC Nieuwegein) komt zwart op wit te staan. En mocht je toch naar een (misschien uitbesteed) nieuw verscentrum willen, dan dient dit te gebeuren op basis van vergelijkbare arbeidsvoorwaarden. 

Met deze toezeggingen verplaatst de discussie over uitbesteding zich. Het gaat niet meer om het in stand houden van een zo groot mogelijke banenpool voor vaste medewerkers door zo veel mogelijk mensen vanuit AH Logistics een herplaatsing in de nieuwe verscentra (NCC's) aan te bieden. Dat lijktniet nodig. 

Wel gaat het om, onder welke arbeidsvoorwaarden AH mensen laat werken in de NCC's. Wordt uitbesteed werk voor de meeste medewerkers daar slechter betaald dan werk wat er nu op de DC's wordt aangeboden? CNV vindt dat hier een maatschappelijke discussie over moet komen. 

* AH stelt 1 miljoen euro ter beschikking voor scholing. Dit gaat via een spaarsysteem waarin AH verdubbelt wat jij inlegt en waarbij AH zorgt voor een startkapitaal. Dit spaarsysteem maakt het mogelijk dat medewerkers sterker staan op de arbeidsmarkt, doordat zij bijvoorbeeld een MBO 3 of 4 opleiding kunnen halen naast het werk. Hiermee sta je sterker tijdens de veranderingen, zowel binnen Albert Heijn als (wanneer je zelf weg zou willen) buiten Albert Heijn. 

Voor alle duidelijkheid, dit is bovenop wat er al gebeurd aan scholing bij Albert Heijn. Het budget is dus niet bedoeld voor het zelf betalen van je heftruckopleiding of voor bijscholing als operator. 

Ontslagvergoeding 
Er is nog discussie over ontslagvergoedingen voor de (gezien de garanties zeer beperkte) groep mensen die, ondanks dat er passend werk voor ze is, door persoonlijke omstandigheden niet mee kunnen. AH biedt een vergoeding aan die je ook zou krijgen als je bij gedwongen ontslagen naar de rechter gaat. En die AH eerder al heeft afgesproken met je vakbond voor medewerkers op het hoofdkantoor.

AH biedt ook een hogere vergoeding dan deze 'nieuwe kantonrechtersformule', als je over een slechte arbeidsmarktpositie beschikt of wanneer Albert Heijn jou slecht heeft begeleid bij je herplaatsing naar een nieuwe baan binnen AH Logistics. CNV vindt dit niet onredelijk (maar ook niet extreem goed). Belangrijk is echter: de vergoedingsdiscussie voor een zeer kleine groep medewerkers moet niet de rest van de goede afspraken verdonkeremanen. Dat zou onfair zijn. 

Daarnaast, door nu al een afspraak te maken over ontslagvergoedingen die mogelijk uitgekeerd worden over een paar jaar, beschermen we jullie tegen de nog veel slechtere ontslagvergoedingen en verkorting van de WW die ons kabinet wil invoeren. Wij willen deze (onverstandige) verslechteringen van het ontslagrecht en de WW voor zijn door nu al een redelijke deal te sluiten met Albert Heijn. 

Spijkers met koppen 
Dit alles overziend vindt CNV dat volgende week spijkers met koppen moet worden geslagen. Jullie hebben lang genoeg gewacht op een resultaat, dus het wordt tijd om de gemaakte afspraken te voorzien van een strik eromheen: een fatsoenlijke loonsverhoging. Onze inzet is om voor de kerst een totaalbod van AH te krijgen. Genoeg gepraat, nu resultaat.

© Nieuwsbank

Nieuws, Actueel Nieuws, Vandaag Weer, Morgen, Verkeer filemeldingen, Ontdek Actueel Nieuws 030.nl, actueelnieuwsnederland.nl, Nieuwsm, Binnenland, Buitenland, Politiek, Economie, Sport, Televisie, Radio, Mobiel, Binnenland, Overzicht, Nieuwsarchief, Video & audio, Journaal, Politiek


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu