Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Eneco breidt warmtelevering uit in Nieuwegein

Datum: donderdag 29 november 2012

Bron: Actueel Nieuws

29 november 2012 -

Rotterdam, 29 november 2012 - Eneco en woningcorporatie Mitros sluiten een contract voor warmtelevering aan 362 flats vanuit het Utrechtse warmtenet. Het gaat om vier flatgebouwen in Nieuwegein, die overschakelen van een gasgestookte cv-ketel naar milieuvriendelijke warmte. Dit draagt aanzienlijk bij aan de duurzame doelstellingen van de woningcorporatie én de gemeente Nieuwegein. De reductie in CO2-uitstoot is ruim 350 ton per jaar.

De flats aan het Nijpelsplantsoen in de wijk Jutphaas-Wijkersloot in Nieuwegein, met elk negentig appartementen, beschikten over collectieve cv-ketels. Die waren aan vervanging toe. Er is gekozen om aan te sluiten op het warmtenet, omdat dit veel voordelen biedt. Een cv-ketel verliest bijvoorbeeld na verloop van tijd rendement, bij een warmtenet blijft het prestatieniveau altijd gelijk en kan de warmteproductie verduurzaamd worden. De warmtelevering uit het net zorgt nu al voor een CO2-reductie van zo’n vijftig procent ten opzichte van gasgestookte ketels.

In de regio Utrecht, waar ook Nieuwegein onder valt, zijn 35.000 huishoudens aangesloten op het warmtenet van Eneco. In de stad Utrecht komt dit neer op ongeveer een kwart van alle huishoudens. Een groot deel van het warmtenet in Utrecht is al in 1923 aangelegd en is daarmee het oudste stadsverwarmingsnet in Nederland. De warmte is afkomstig van de gasgestookte elektriciteitscentrale Lage Weide en wordt in combinatie met elektriciteit geproduceerd. Eneco heeft plannen de warmte in Utrecht verder te verduurzamen met een biomassacentrale. 

“Het aansluiten op een warmtenet biedt voor een woningcorporatie als Mitros alleen maar voordelen”, zegt Richard Kerkhof, projectmanager bij Mitros. “We hoeven niet meer te investeren in cv-ketels en het onderhoud aan het ‘ketelhuis’ van het warmtenet wordt ons door Eneco uit handen genomen. Niet onbelangrijk is, dat de aansluiting op het warmtenet een aanzienlijke bijdrage levert aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

“Woningcorporaties in geheel Nederland zijn druk bezig hun bestaande woningvoorraad te renoveren. Een aansluiting op het warmtenet bij Eneco moeten ze daarbij als een serieus alternatief meenemen”, zegt Marcel van de Wetering, ontwikkelaar Energieprojecten regio Utrecht bij Eneco. “Het biedt veel voordelen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn, omdat Eneco zijn warmtenetten blijft innoveren, bijvoorbeeld door de toevoeging van biomassa, geothermie en bronnen van industriële restwarmte. Daarmee is ‘stadsverwarming’ een oude technologie, die wonderwel goed met haar tijd meegaat.”

Ook Nieuwegein is blij met deze ontwikkeling. Wethouder Hans Reusch: “Het toepassen van stadsverwarming is een belangrijke manier om de CO2-uitstoot terug te dringen. In 2013 komt met het Wenckebachcarré in dezelfde wijk een volgende uitbreiding van het warmtenet voor nog eens 465 flatwoningen. Samen met andere initiatieven met inwoners en bedrijven in de gemeente zijn we goed op weg naar een duurzaam Nieuwegein.”

De bewoners zullen nagenoeg niets merken van de overschakeling op het warmtenet. De aansluiting van de flats aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein op het warmtenet maakt onderdeel uit van het grootonderhoud dat BAM Woningbouw uitvoert voor Mitros. De werkzaamheden zijn in januari 2013 afgerond. 


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu