Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Officiële opening Nederlands oesterseizoen

Datum: dinsdag 11 september 2012

Bron: Actueel Nieuws

11 september 2012 -

Bruinisse  (NB) - Tijdens het openingswoord door de voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging, de heer Cees van Liere, vertelde hij zeer verheugd te zijn dat de officiele opening van het oesterseizoen in Bruinisse aan de Grevelingen plaatsvindt: "In de Grevelingen groeien de zeldzame Platte Oesters.

Hoewel deze exquise zeevruchten de laatste jaren een hobbelige ontwikkeling hebben gekend, zijn ze nu weer (bijna) volop aanwezig. Reden genoeg om even stil te staan bij dit bijzondere product, hier aan de Grevelingen." aldus Van Liere. Van Liere stond stil bij alle andere positieve ontwikkelingen rond de Grevelingen in relatie tot de oesters, zoals de optimalisatie van de oesterpercelen waar de Oestervereniging met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie afspraken maakt over een herschikking van de oesterpercelen om een beter rendement te krijgen zonder uitbreiding van het areaal aan visserijgronden. Ook sprak hij over de Blue Green Deal die werd afgesloten met het Natuur- en Recreatieschap Grevelingen waarbij door het terugbrengen van het getij in de Grevelingen de dynamiek in het water terug komt, wat ten gunste komt van het zuurstofgehalte in diepere delen van de Grevelingen. Van Liere: "Ook verwachten wij in december een MSC certificering voor de oesterkweek, wat het duurzame karakter van de oesterproductie onderstreept. Daarnaast zijn we een project gestart samen met diverse wetenschappelijke instituten waaronder Imares om de productie van platte oesters te verhogen, dit project, Oysterecover, is een Europees project. Al met al ziet het er rooskleurig uit voor de oesters uit de Grevelingen."

Eerste Oestersleep

Nadat de genodigden en de aanwezige pers een eerste oestersleep in 2012 door de Bru75 op de Grevelingen gemaakt te hebben, werd aan wal twee nieuwe leden geintroniseerd in het Gilde van de Vergulde Oester, gedeputeerde Sjoerd Heijning van de provincie Zeeland en Willem Kool van De Telegraaf/Stan Huygens Journaal.

De platte oester: Ostrea Edulis

Aad Smaal, bioloog en verbonden aan Wageningen Universiteit & Imares te Yerseke hield een achtergrond verhaal over de Zeeuwse oester in het algemeen en de platte uit de Grevelingen in het bijzonder. De platte oester behoort tot de tweekleppige weekdieren uit het zeemilieu. In Nederland is het een van de meest beroemde producten uit zee. De smaak is uniek en wordt door kenners zee gewaardeerd. De platte oester groeit vrij traag, leeft van zwevend voedsel in het water en plant zich in de zomer voort. De eieren worden binnen de schelp van het vrouwtje bevrucht via het zaad van de mannetjes dat via paaien onder bepaalde maanstand vrij komt in het zeewater. De larve ontwikkeld zich 10 dagen binnen de bescherming van de moederschelp alvorens ze vrij zwevend in het water op zoek gaan naar een plek om zich te vestigen. Dit is een definitieve gebeurtenis want de piepjonge oester hecht zich met een druppel cement aan de ondergrond om zich vervolgens niet meer te verplaatsen. De oester begint zijn leven als mannetje en wordt na ongeveer 3 jaar vrouwtje. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden. Marktwaardige oesters zijn 3, 4 of 5 jaar oud. De platte oester is gevoelig voor lage en hoge temperatuur en voor ziektes. Het ziet er nu naar uit dat de platte oester een toenemende resistentie ontwikkelt, waardoor de toekomst voor deze bijzondere oester er rooskleurig uitziet.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu